Menorka
Druhý najväčší baleársky ostrov okúzľuje návštevníkov zmesou pokojnej krásy, nádhernými plážami a stále zeleným vnútrozemím. Príjemné stredomorské podnebie, úžasné prírodné scenérie a návšteva starobylých miest s neopakovateľnou atmosférou sú predpokladom nezabudnuteľnej dovolenky.
Poloha:
Menorka je najsevernejší a druhý najväčší ostrov Baleárskeho súostrovia, od severu na juh meria 25 km a od východu na západ 53 km. Hlavné mesto - Maó leží na západnej strane ostrova a už od antiky sa pýši známym prírodným prístavom vsadeným do pevniny.
Klíma:
ostrov sa nachádza v subtropickom stredomorskom podnebí, vhodnom na strávenie dovolenky v mesiacoch máj až november.
Príroda:
na južnej strane ostrova sa nachádza množstvo malých letovísk s prekrásnymi plážami s tyrkysovo modrým morom. Pláže sú na Menorke neobyčajné, najmä tie neturistické, ktoré vždy upútajú svojou krásou. V roku 1993 bola Menorka zaradená UNESCOm medzi prírodné rezervácie a vyhlásená za oblasť s chránenou biosférou. Pobrežie ostrova je väčšinou skalnaté a do skál sú vytesané malé piesočné zátoky s jemným pieskom a krištáľovo čistou vodou.
História:
najstaršia pamiatka Naveta des Tudons, má 3500 rokov a niektorí historici ju považujú za najstaršiu neporušenú budovu v Európe. Mnoho tisícročí slúžila ako hrobka a v jej interiéri sa našlo približne 100 kusov telesných pozostatkov. Najvýznamnejšou pamiatkou z obdobia megalitickej kultúry je Son Catlar, zrúcanina malého mestečka obkoleseného 900 m dlhým múrom zachovaným do dnešných čias. Menorka je doslova posiata malými vidieckymi domčekmi a kamennými múrikmi, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tohto ostrova.
Kuchyňa:
v menorskej gastronómii sa odrážajú vplyvy všetkých kultúr, ktoré poznačili dejiny tohoto ostrova. Najtypickejším jedlom na ostrove je rybacia polievka s langustami, nájdeme tu aj široký výber kvalitných syrov, zeleninu, bravčové, zajačie mäso a rôzne kombinácie sladko slaných chutí. Veľmi populárny je tradične vyrábaný menorský džin.